Als DarkPark fan weet je dat we de lat extreem hoog leggen bij het ontwerpen en bouwen van onze escape rooms. Maar na het spelen van al onze kamers val je in een zwart gat en zul je moeten wachten totdat we weer een nieuwe kamer gebouwd hebben.

Gelukkig barst het van de escape room spelletjes op je smartphone waar je in de tussentijd flink kunt oefenen op je escape room skills.

Wist je trouwens dat DarkPark gebaseerd is op dit soort smartphone apps? Toen oprichter Gijs Geers de eerste DarkPark escape room bedacht had hij nog nooit gehoord van escape rooms. Wel kende hij de spelletjes voor je smartphone waarbij je opgesloten zit in een getekende kamer en steeds een raadsel op moet lossen om de deur open te krijgen. Dat leverde hem zoveel inspiratie op dat hij besloot om zoiets in het echt te gaan bouwen. Pas toen het geld voor de eerste investering geleend en het huurcontract ondertekend was ontdekte Gijs dat ‘escape rooms’ al bestonden. In Hongarije was het al een bekend fenomeen en zelfs in Nederland was op dat moment al 1 escape room gevestigd, in Bunschoten. Wie had ooit gedacht dat er Nederland een paar jaar later meer dan 1000 escape rooms geopend zouden zijn?

Net zoals met echte escape rooms zijn de honderden digitale escape rooms op je smartphone ook heel wisselend in kwaliteit, daarom hebben wij een selectie voor je gemaakt van onze absolute favorieten!

1. Glitch Games

Cabin Escape: Alice’s Story – Forever Lost: Episode 1 t/m 3 – Ferris Mueller’s Day Off – A Short Tale – The Forgotten Room – All That Remains – Veritas

Op eenzame hoogte staan wat ons betreft de escape room-achtige games van Glitch Games. Ze hebben inmiddels een hele reeks games op hun naam staan, dus je kunt even vooruit. Ieder spel is absoluut de moeite waard en staat garant voor uren, soms zelfs dagenlang speelplezier. De werelden die ze bouwen zijn zo uitgebreid en gedetailleerd dat ze in eerste instantie wat overweldigend over kunnen komen. Laat je hier alsjeblieft niet door afschrikken, want als je even doorzet ontdek je dat er een heel logische structuur in zit en dat het eigenlijk best overzichtelijk is. Bovendien zit er een uniek soort humor in hun spelletjes waar wij echt dol op zijn! Als je de avonturen van Glitch Games speelt zult je merken dat we ons bij het bouwen van onze escape rooms behoorlijk hebben laten inspireren door de sfeer die zij weten te creëren. Een absolute must voor DarkPark fans dus!

2. FireProof Games

The Room Pocket – The Room Two – The Room Three – The Room: Old Sins

Wij zijn groot fan van Glitch Games, maar volgens velen horen de spellen van FireProof Games op de eerste plaats en we begrijpen wel waarom. De prachtig geanimeerde 3D modellen in deze games zijn zo spectaculair en ingenieus dat het elke keer weer een verassing blijft wat er zal gaan gebeuren. In tegenstelling tot wat de titel (The Room) doet vermoeden moet je in het eerste deel van deze serie niet ontsnappen uit een kamer, maar juist in zien te breken in een mysterieus kabinet. Het op het eerste gezicht fraaie, maar normale kabinet blijkt talloze verborgen knoppen, schuifjes en palletjes te hebben die steeds weer een diepere laag ontgrendelen. Omdat het om een digitale wereld gaat is er veel meer mogelijk dan wanneer dit verhaal zich in de echte wereld zou hebben afgespeeld en dat voordeel hebben de creatives van FireProof Games uitgebreid benut.

3. Rusty Lake

Gratis games: Cube Escape: Arles – Cube Escape: Case 23 – Cube Escape: The Mill – Cube Escape: Seasons – Cube Escape: Theatre – Cube Escape: Birthday – Cube Escape: Paradox – Cube Escape: The Cave – Cube Escape: The Lake – Cube Escape: Harvey’s Box

Betaalde games: Rusty Lake Hotel – Rusty Lake: Roots – Rusty Lake Paradise

Als je net als wij verliefd wordt op de absurdistische games van Rusty Lake kun je wederom een hele tijd vooruit, want ook deze (Nederlandse) ontwikkelaar heeft flink zijn best gedaan om zo veel mogelijk toffe games uit te brengen. In Rusty Lake maak je kennis met een aantal vaste karakters in een vreemde wereld. Iedere game vertelt een stukje van het verhaal van Rusty Lake, maar of je ooit iets wijzer wordt is nog maar de vraag, want ieder antwoord dat je vindt levert weer tien nieuwe vragen op. Bij Rust Lake houden ze ervan om je op het verkeerde been te zetten met hun vreemde gedachtenkronkels en dat doen ze dan ook veelvuldig. Het is een wereld waar je van gaat houden, al is hij nog zo vreemd, soms angstaanjagend of zelfs extreem creepy. Totaal anders dan alle andere puzzelgames die je ooit gespeeld hebt en juist daarom enorm de moeite waard! Rusty Lake heeft een hele serie kleine games uitgebracht die gratis te downloaden zijn onder de naam ‘Cube Escape’. Daarnaast brengen ze af en toe een veel grotere game uit waarvoor wel betaald moet worden.

Voor al deze topgames is ons advies om ze te spelen in de volgorde waarin ze zijn uitgebracht.